Zwangerschapsmassage

De eerste 3 maanden van een zwangerschap mag je in principe niet masseren, daarna kan het erg verlichtend zijn. Het een en ander zal dan wel moeten worden aangepast aan de lichamelijke ongemakken.

Massage wordt in de zwangerschap vaak afgeraden, en dit is niet terecht. Massage kan zelfs heel heilzaam zijn tijdens die periode van 9 maanden. Het is gunstig om het lichaam voor te bereiden en vaak ook heilzaam voor de baby. Wel wordt aangeraden weinig druk te gebruiken en de onderbuik de eerste 3 maanden niet te masseren. Neem NOOIT olie in tijdens de zwangerschap.

Om zwangerschapsstrepen te voorkomen is het goed om vanaf de vijfde maand elke dag de buik en heupen te masseren met een neutrale olie (2 à 3 %),

Massage is een uitstekend middel om de pijn te verlichten en de spieren te versterken. Tijdens de eerste vier maanden slechts licht masseren. Vanaf de zesde maand kan met name de rug wat steviger gemasseerd worden. Het groeiende kind reageert heel vaak op de massage, levendige kinderen worden een poosje rustig.